Συναυλία φοιτητών κατεύθυνσης σύνθεσης της τάξης του Χρήστου Σαμαρά. Μαρία Γούβαλη – Stringquartet , (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, 2012)

Η συγκεκριμένη συναυλία των φοιτητών κατεύθυνσης σύνθεσης της τάξης του Χρήστου Σαμαρά πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Μαΐου 2012 στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στις 9 μ.μ.

Παρουσιάστηκαν έργα των φοιτητών: Σ. Αβραμίδου, Μ. Γούβαλη, Γ. Γκέντζη, Θ. Γκουγκουσούδη, Γ. Ζαμπακλή, Γ. Καραμήτρου, Κ. Χαλιάσα, Ευ. Χατζηγεωργίου, Γ. Χλίτσιου.

Λίγα λόγια για την συνθέτρια:

Η Μαρία Γούβαλη γεννήθηκε στη Λαμία το 1990.

Το 2008 εισήχθη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Είναι διπλωματούχος σαξοφώνου της τάξης του Θάνου Φυσέκη του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας, ενώ παράλληλα σπουδάζει Ανώτερα Θεωρητικά με τον Βασίλη Κίτσο.

Από το 2009 είναι μέλος του European Center for Saxophone Study επιλεγμένη από τον πρόεδρο της παγκόσμιας ομοσπονδίας σαξοφώνου Jean-Marie Londeix με τον οποίο έχει παρακολουθήσει μαθήματα master class.

Επίσης έχει παρακολουθήσει σεμινάρια από τους: Θ. Κερκέζο, Θ. Ζέρβα, Γ. Γκουράνη, Ν. Κυπουργό.

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε ρεσιτάλ και μουσική δωματίου, όπως επίσης έχει βραβευτεί 3 φορές σε πανελλήνιους διαγωνισμούς σαξοφώνου τους οποίους διοργάνωσε η Unesco καθώς και με το τρίτο βραβείο στον πρώτο διεθνή διαγωνισμό σαξοφώνου που έγινε στην Ελλάδα.

Το έργο της Stringquartet (2012) περιέχει τρία μέρη, τα οποία καθορίζονται μέσω της συνεχούς εξέλιξης της υφής. Χαρακτηριστικά του έργου είναι η χρήση glissandi, η χρήση χρωματικών διαστημάτων και ρυθμικά μοτίβα τα οποία περιέχουν αντιστικτικές «γεωμετρικές» υφές. Ο συνεχής μετασχηματισμός της υφής δημιουργεί μια ενέργεια, η οποία, σε συνδυασμό με τις δυναμικές, εκτονώνεται μέσω των μικροκορυφώσεων. Στο τέλος, έρχεται η «κάθαρση» σαν μια ανάμνηση της αρχικής μουσικής ιδέας.
Εκτελούν: Όμηρος Γιαβρούμης (βιολί Ι), Κωνσταντίνος Παυλάκος (βιολί ΙΙ), Αθανάσιος Σουργκούνης (βιόλα), Βίκτωρας Δάβαρης (βιολοντσέλο). Διευθύνει ο Δημοσθένης Φωτιάδης.

Το έργο συνοδευόταν με εικαστικό υλικό με το τίτλο ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ. Για τον λόγο αυτό ευχαριστίες δόθηκαν στη Μάγδα Χριστοπούλου για την επεξεργασία του εικαστικού υλικού της Άννας Μαρίας Σαμαρά και των Νέων Καλλιτεχνών των Εργαστηρίων χαρακτικής ΤΕΕΤ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του ΤΕΕΤ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Φλώρινας και των 3ων Εργαστηρίων ΤΕΕΤ Α.Π.Θ. του Π .Δ. Μ. Φλώρινας.

Επίσης ευχαριστίες στους καθηγητές Ξενή Σαχίνη, Γιώργου Τσακίρη, Δήμητρας Σιατερλή και Χάρη Κοντοσφύρη.

Αφήστε μια απάντηση