Γυναικείο σύνολο της Χορωδίας της Ε.Ε.Μ.Ε., «Μπάμπης Κανάς, Έξι από Τα Τραγούδια του ήλιου (ποίηση Γιώργη Κρόκου)»

Μπάμπης Κανάς, Έξι από «Τα Τραγούδια του ήλιου» (ποίηση Γιώργη Κρόκου)

Γυναικείο σύνολο της Χορωδίας της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.), Εριφύλη Δαμιανού(διεύθυνση), Αννίτα Τάνυι – Μανούση (πιάνο)

ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Α.Π.Θ, Σάββατο 28/5/16

«Τα τραγούδια του ήλιου» είναι κύκλος 12 τραγουδιών για παιδική ή γυναικεία χορωδία σε ποίηση Γιώργη Κρόκου και μουσική Μπάμπη Κανά, που θεωρείται κορυφαίο δείγμα της σύγχρονης ελληνικής χορωδιακής μουσικής για τρίφωνη χορωδία ομοίων φωνών. Ο μοναδικός σύγχρονος «κύκλος» «παιδικών» χορωδιακών τραγουδιών στην Ελλάδα, όπου αποδίδεται μουσικά με εμπνευσμένο και αριστοτεχνικό τρόπο μία ολοκληρωμένη ποιητική συλλογή με περιεχόμενο κατάλληλο για παιδιά και εφήβους , γραμμένη από αναγνωρισμένο έλληνα ποιητή. Η χορωδιακή επεξεργασία δείχνει την βαθειά επίδραση που είχε πάνω στον συνθέτη η μαθητεία του πλάι στον Γ. Α. Παπαίωάννου. Η υφή των έργων συνδυάζει με μαεστρία την αρμονική και αντιστικτική γραφή, ενώ οι τονικές αρμονικές επιλογές του συνθέτη χαρακτηρίζονται από πρωτότυπους και ευφάνταστους συνδυασμούς που διευρύνουν την τονική προσέγγιση χωρίς ποτέ να την καταργούν. Η ποικιλία στην επιλογή των ρυθμικών παραμέτρων δίνει στο έργο ζωντάνια και η χρήση των δυναμικών παραμέτρων για τον προσδιορισμό της έντασης των μελωδικών γραμμών δίνει ένα «ανάγλυφο» ηχητικό αποτέλεσμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ακροατή.

Η Χορωδία της Ε.Ε.Μ.Ε. ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2013. Τα μέλη της είναι καθηγητές μουσικής αλλά και έμπειροι ερασιτέχνες. Σκοπός της χορωδίας είναι η μελέτη και παρουσίαση σημαντικών χορωδιακών έργων διαφόρων εποχών, αλλά και η μελέτη και προβολή του χορωδιακού έργου σύγχρονων Ελλήνων συνθετών. Η χορωδία έχει ήδη στο ενεργητικό της αξιόλογες εμφανίσεις, όπως συμμετοχή σε ημερίδα – αφιέρωμα στο συνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη που έγινε στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., συναυλία στο πλαίσιο του 1ου Χορωδιακού Φεστιβάλ Σαμοθράκης, συμμετοχή στο 1ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ στη μνήμη του Νίκου Αστρινίδη και Χριστουγεννιάτικες συναυλίες σε συνεργασία με την ΕΛΕΠΑΠ και το Σύλλογο Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε επίσης στο 1ο Χορωδιακό φεστιβάλ του Τελλόγλειου Iδρύματος του ΑΠΘ, σε συναυλία για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης καθώς και στο 1ο Διαπανεπιστημιακό συνέδριο της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας. Ιδιαίτερη θέση στο ρεπερτόριο της χορωδίας έχουν τα έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών. Τον Απρίλιο του 2015 παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα την «Λειτουργία αρ. 3 _Κατά Σολωμόν» του Φίλιππου Τσαλαχούρη, ενώ τον Νοέμβριο του 2015 στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.) τον κύκλο «Τα τραγούδια του Ήλιου» του Μπάμπη Κανά. Τη χορωδία διευθύνει η Εριφύλη Δαμιανού.


Περισσότερες λεπτομέρειες και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμα εδώ. Afisa 30 xronia